2.4.1 Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΠΑΡΑΘΥΡΩΝ TWM


Ο τρόπος εκκίνησης και χρήσης του twm είναι ίδιος με κάθε άλλου προγράμματος του UNIX ή των X Windows. Η σύνταξη της εντολής είναι η ακόλουθη:

	twm [-display dpy] [-f initfile] [...other options]
όπου η παράμετρος -display dpy ορίζει ότι ο twm θα πρέπει να ξεκινήσει στο display (αλλιώς, εξυπηρετητή των X Windows) dpy. Οταν παραλείπεται η παράμετρος αυτή ο twm χρησιμοποιεί το display που ορίζει η γνωστή μεταβλητή DISPLAY. Η παράμετρος -f initfile ορίζει το αρχείο το οποίο θα διαβάσει κατά την εκκίνησή του ο twm ("initfile") και από το οποίο θα αντλήσει τα διάφορα resources που χρειάζεται. Εαν δεν δοθεί συγκεκριμένο όνομα αρχείου ο twm, εξ'ορισμού, κοιτάει για το αρχείο .twmrc στο home directory του χρήστη. Σε περίπτωση που το αρχείο αυτό λείπει αναζητά το αρχείο /usr/lib/X11/twm/system.twmrc. Αν δεν βρεί κανένα αρχείο χρησιμοποιεί τις εσωτερικές επιλογές του.

Στην πλέον συνηθισμένη περίπτωση η εκκίνηση του twm γίνεται απλά δίνοντας:

	twm
οπότε και χρησιμοποιείται η τιμή της μεταβλητής DISPLAY και όποιο από τα αρχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω βρεθεί (συνήθως το .twmrc). Η παραπάνω εντολή περιλαμβάνεται τις περισσότερες φορές στο αρχείο .xinitrc (ή το .x11start αντίστοιχα) με αποτέλεσμα ο διαχειριστής των παραθύρων να ξεκινά αυτόματα κατά την έναρξη των X Windows. Συνηθίζεται μάλιστα να χρησιμοποιείται και ως η τελευταία εντολή του αρχειού .xinitrc έτσι ώστε με την έξοδο από τον tmw να βγαίνουμε και από τα X Windows, όπως αναφέρθηκε και στην αντίστοιχη παράγραφο για το αρχείο .xinitrc.


[prev] [up] [next] [contents] [index]